Změna zákona o DPH

01.04.2011 08:33

Začátek letošního roku je opět více než štědrý na změny v oblasti daní. První balík změn souvisel především s novým daňovým řádem a platí od 1. ledna a dotýká se prakticky všech druhů našich daní. Druhé čtvrtletí tohoto roku zahájíme spoustou novinek v oblasti daně z přidané hodnoty. 

 

K 1. dubnu nabývá účinnosti zákon č. 47/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Říkejme mu prostě „novela zákona o DPH“. Důvody pro její přijetí lze rozdělit do tří základních kategorií:

  • zapracování nových evropských směrnic v oblasti DPH – týkajících se místa plnění při poskytování služeb, daňových úniků spojených s dovozem zboží a společného systému DPH;
  • zapracování části už platných evropských směrnic, které dávají členským státům možnost využít některá ustanovení, ale Česká republika je doposud nevyužila – opatření proti daňovým únikům v podobě přenesení daňové povinnosti na příjemce plnění a ručení za daň a možnost opravy výše daně u pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení;
  • zkušenosti z daňové správy a praxe.

 

Pro odpočet daně na vstupu je klíčové mít k dispozici daňový doklad (podmínka neplatí při tzv. reverse-charge principu u tuzemského plnění a při pořízení zboží z jiného členského státu EU). Rozhodným datem pro odpočet je nově nikoliv datum zdanitelného plnění na faktuře od dodavatele, ale datum doručení faktury, i když může spadat už do jiného zdaňovacího období. Doklad vstoupí do přiznání k DPH za to období, ve kterém byl doručen.

 

Pokud daňový doklad, který obdržíte, neobsahuje všechny náležitosti předepsané zákonem, zůstává možnost prokázat nárok na odpočet jiným způsobem. Tato možnost však neplatí ve dvou případech (podle § 73 odst. 5 zákona o DPH):

  • na dokladu chybí DIČ:
    - běžné daňové doklady: DIČ dodavatele i odběratele,
    - zjednodušené daňové doklady: DIČ dodavatele,
  • na dokladu jsou neúplné údaje rozhodné pro výpočet daně, např. chybí základ daně nebo celková částka s daní (na zjednodušeném daňovém dokladu).

Při nesplnění povinných náležitostí finanční úřad odpočet neuzná a dodatečné prokázání odpočtu není možné. Proto si každý přijatý daňový doklad, ze kterého chcete uplatnit daň na vstupu, pořádně zkontrolujte.

 

A na závěr "chuťovka" - RUČENÍ ZA DPH NEODVEDENOU DODAVATELEM

Novela zákona o DPH zavádí v oblasti této daně nástroj podobný ručení u daně z převodu nemovitostí, u které je poplatníkem daně původní majitel (převodce) a nabyvatel se stává ručitelem. Od 1. dubna odběratelé ručí za odvedení DPH, kterou neodvedou dodavatelé. Toto ručení se vztahuje pouze na tuzemská plnění. Na bedrech finančního úřadu bude spočívat povinnost dokázat, že jste v okamžiku uskutečnění plnění věděli, měli vědět nebo mohli vědět, že:

  • daň uvedená na daňovém dokladu nebude úmyslně zaplacena,
  • dodavatel se úmyslně dostal nebo dostane do postavení, kdy nemůže daň zaplatit, nebo
  • dojde ke zkrácení daně nebo vylákání daňové výhody.

Prokázat tuto vědomou či nevědomou nedbalost odběratele bude pro finanční úřad asi poměrně obtížné. Pro ručení za DPH odběratelem může správce daně využít také další možnost, kterou mu novela zákona o DPH nabízí - že cena plnění je zcela zjevně odchylná od obvyklé ceny. To je další důvod, kvůli kterému můžete ručitelskou výzvu obdržet. Je možné se proti ní však odvolat a toto odvolání má odkladný účinek, což vám může poskytnout prostor pro nalezení a poskytnutí vlastních důkazů.

Novela zákona pamatuje na zadní vrátka a odběratelům nabízí možnost tzv. zajištění daně. Chcete-li předejít situaci, kdy budete vyzváni k zaplacení daně za svého dodavatele, můžete dobrovolně DPH zaplatit nikoliv na účet svého dodavatele, ale jeho správci daně, který zaplacenou daň povede na tzv. depozitním účtu dodavatele a ke dni splatnosti ji převede na jeho osobní daňový účet. Nicméně to nemusí být zrovna to pravé ořechové...

Vyhledávání

Kontakt

Ing. František Slavič Sladkovského 6
Blansko
678 01
602 506 468

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.